Zupa na upał
Maślanka Mrągowska i warzywa? To połączenie, które Cię zachwyci. Soczyście zielony, orzeźwiający i lekki chłodnik smakuje doskonale o każdej porze dnia. Maślanka Mrągowska i warzywa?
litr Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
80 g szpinaku
1/2 dużego ogórka
1/2 awokado
1/3 niedużej główki sałaty masłowej
pęczek szczypiorku
pęczek koperku
pęczek natki pietruszki
pęczek zielonych szparagów
2 garści świeżych liści szczawiu
mały ząbek czosnku
oliwa
sól i pieprz do smaku
Wszystkie warzywa umyj i osusz. Ze szparagów odłam zdrewniałe końcówki. W dużym garnku zagotuj wodę i wrzuć do niej szczaw na ok. minutę. Wyjmij i przełóż do miski z lodem lub bardzo zimną wodą. Następnie do gotującej się wody wrzuć szparagi i gotuj 2-3 minuty. Wyjmij, osusz i odetnij główki (będą potrzebne do dekoracji). Do wysokiego naczynia włóż liście sałaty, szpinak, pokrojone awokado, szczaw i szparagi, posiekany czosnek, szczypiorek, natkę i koperek (odłóż kilka gałązek do dekoracji). Zalej wszystko maślanką i zmiksuj na gładko. Odstaw do lodówki na 2-3 godziny. Następnie dopraw solą i pieprzem do smaku. Ogórka pokrój w drobną kostkę. Zimny chłodnik przelej do miseczek i udekoruj ogórkiem, główkami szparagów i koperkiem. Przed podaniem skrop oliwą.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.