Z sosem lepsze!
Ziołowy ze szpinakiem:
½ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
ząbek czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
30 g świeżego szpinaku baby
½ pęczka natki pietruszki
pęczek koperku
kilka gałązek mięty
sól i pieprz do smaku
Szpinak przełóż do wysokiego naczynia, dodaj wszystkie zioła, przeciśnięty przez praskę czosnek, skórkę z cytryny oraz sól i pieprz. Całość zalej maślanką i zmiksuj na gładko. Przelej do miseczki.

Bazyliowy:
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
3 łyżki puszystego serka śmietankowego
1 ząbek czosnku
1 pęczek bazylii
sól i pieprz do smaku
Maślankę przelej do wysokiego naczynia, dodaj bazylię, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Całość dokładnie zmiksuj. Następnie wmieszaj serek. Gotowy dip przełóż do miseczki.

Tzatziki:
1/3 – ½ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
świeży ogórek
ząbek czosnku
skórka otarta z połowy cytryny
pęczek koperku
½ pęczka szczypiorku
sól i pieprz, do smaku
oliwa
Ogórka umyj, osusz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Nadmiar soku odlej, dodaj maślankę, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, skórkę z cytryny i posiekane zioła. Na koniec dopraw solą i pieprzem, skrop oliwą.

Z pieczonych warzyw:
½ - ¾ szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
bakłażan
marchewka
czerwona papryka
czerwona cebula
oliwa
sól i pieprz do smaku
ząbek czosnku
łyżeczka suszonych płatków chili
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 200°C. Marchewkę obierz, bakłażana, paprykę i cebulą przekrój na pół. Ułóż warzywa na blaszce, skrop oliwą i piecz przez około 20-30 minut. Po upieczeniu odstaw do przestygnięcia, a następnie przełóż do wysokiego naczynia, dopraw czosnkiem, płatkami chili, solą i pieprzem. Całość zalej maślanką i zmiksuj na gładko. W razie potrzeby dodaj więcej maślanki. DIPY możesz podawać z kromkami grillowanej bagietki, ćwiartkami rzodkiewek, i warzywami pokrojonymi w słupki, np. ogórkiem, marchewką, czy selerem naciowym. Są one także świetnym dodatkiem do grillowanych mięs i ryb.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.