Słodycz na chłody
Mini pączki to idealne co nieco do popołudniowej herbatki z dziadkami. Nie tylko doskonale smakują, ale także dostarczają osobom starszym wielu wartościowych składników. Maślanka bardzo dobrze wpłynie na florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz perystaltykę jelit. Zawierające witaminę D jajka idealnie uzupełnią się z wapniem zawartym w maślance, co wpłynie korzystnie na masę kostną. Na koniec odrobina słodyczy i wspólnie spędzony czas, który wyjdzie na zdrowie całej rodzinie. ;)
1/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej
300 g tłustego twarogu
2 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
łyżeczka sody
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
330 g mąki pszennej
olej do smażenia
cukier puder do posypania
cukier
cynamon
Twaróg przełóż do miski i rozgnieć widelcem na mniejsze kawałeczki. Dodaj 3 łyżki cukru, sodę, proszek do pieczenia, ekstrakt z wanilii oraz szczyptę soli i wymieszaj. Dolej maślankę, wbij jajka i wsyp mąkę, całość wymieszaj na gładkie ciasto. W dłoniach formuj z ciasta kuleczki o wielkości orzecha włoskiego. Smaż pączusie partiami, w garnku z rozgrzanym olejem, aż do zrumienienia. Gdy pączusie są jeszcze ciepłe możesz je obtoczyć w cukrze wymieszanym z cynamonem lub posypać cukrem pudrem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.