Sałatka z jajkiem i bekonem
4 małe sałaty rzymskie
4 jajka
150 g boczku w cienkich plastrach
250 g pomidorków koktajlowych
100-150 g sera z niebieską pleśnią
kilka gałązek tymianku
oliwa z oliwek
Sos:
200 ml Maślanki Mrągowskiej
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz do smaku
Jajka ugotuj na twardo, odstaw do wystygnicia, obierz i każde przekroj na pół. Wszystkie składniki sosu dobrze wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw. Sałaty przekrój na pół wzdłóż, następnie grubo posiekaj. Wyłóż na talerz. Dodaj ugotowane jajka oraz pokrojone pomidorki koktajlowe. Na patelni z odrobiną oliwy usmaż boczek w plastrach. Odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar wytopionego tłuszczu. Przestudzony boczek dodaj do sałatki. Na wierzch pokrusz kawałki sera pleśniowego. Podawaj z sosem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.