Pieczonki spod kruszonki
   
300 ml Maślanki Mrągowskiej
4 gruszki
4-5 jabłek
2 łyżki płatków owsianych
szczypta cynamonu
garść orzechów laskowych
5 łyżek miodu/cukru
8 łyżek mąki razowej
100 g miękkiego masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Owoce umyj, pokrój na ćwiartki i wytnij gniazda nasienne. Następnie pokrój w grubą kostkę i włóż do naczynia do zapiekania. Do miski wsyp mąkę, cukier, płatki owsiane, posiekane orzechy, cynamon i masło. Dokładnie wymieszaj składniki i przełóż na owoce. Całość zapiekaj 30-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. W miseczce przygotuj sos - wymieszaj maślankę, miód i ekstrakt z wanilii. Upieczone owoce pod kruszonką przełóż do miseczek i polej sosem maślankowym.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.