Dla dorosłych
40 minut
4 porcje
Średni
 
Panna Galaretka
Maślanka i truskawki to idealny sposób na zachwycający i dziecinnie prosty deser. Ma w sobie coś z panna cotty, coś z tradycyjnej galaretki i dużo owoców. Zacznij od truskawek i obudź wyobraźnię!
750 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
4 łyżeczki żelatyny + 1/5 szklanki wody
5 łyżek cukru pudru
ok. 1 kg truskawek + kilka do dekoracji
łyżeczka ekstraktu waniliowego
listki mięty lub melisy do dekoracji
Truskawki umyj, osusz, odetnij szypułki i pokrój w kostkę. Zalej owoce maślanką, dodaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj na jednolitą masę. Żelatynę rozpuść we wrzącej wodzie, po przestudzeniu dodaj do zmiksowanych truskawek z maślanką i energicznie wymieszaj. Gotową galaretkę przelej do wybranych naczyń i odstaw do zastygnięcia. Udekoruj truskawkami pokrojonymi w kosteczkę z listkami mięty lub melisy.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.
Pomysły dla dorosłych
Zupa na upał
Maślanka Mrągowska i warzywa? To połączenie, które Cię zachwyci. Soczyście zielony, orzeźwiający i lekki chłodnik smakuje doskonale o każdej porze dnia.
SZAŁatka z łososiem
Idealna sałatka na rodzinną kolację lub spotkanie z przyjaciółmi. Maślankowy dressing z cytrynową nutą idealnie uzupełnia smak warzyw i podkreśla łososia. To będzie pyszny wieczór
Czekociacha
Czekoladę lubi każdy, a ciasteczka czekoladowe na bazie maślanki pokochają wszyscy! Miękkie, delikatnie ciągnące i bajecznie pachnące. Ciekawe, kto zje najwięcej? :)