Dla seniorów
1 godzina
3 porcje
Łatwy
 
O kurczę, ale dobre!
Marynowany w maślance i ziołach kurczak to doskonały pomysł na rodzinny obiad. My robimy go w wersji pieczonej, ale sprawdzi się również na grillu. Prosty i intensywnie pachnący przyprawami.
500 ml Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
1 kg pałek z kurczaka
2 małe, suszone papryczki chili
kilka gałązek świeżego tymianku
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
1 łyżeczka mielonej kolendry
2 ząbki przetartego czosnku
sól i pieprz do smaku
Kurczaka umyj, osusz i przełóż do miski. Dodaj czosnek oraz wszystkie przyprawy i natrzyj nimi mięso. Zalej całość maślanką i odstaw w chłodne miejsce na ok. 12 godzin. Po tym czasie wyjmij kurczaka z marynaty, usuń jej nadmiar i przełóż mięso do brytfanki. Piecz w piekarniku nagrzanym do 190°C przez ok. 50 minut, aż ładnie się zezłocą. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.
Pomysły dla seniorów
Szpinakowa BANANza
Posiłek w ciągu dnia powinien być lekki, ale sycący. Połączenie maślanki z owocami i szpinakiem to najlepsze rozwiązanie dla zapracowanych. Możesz go przygotować wcześniej w domu!
KoktajLOVE śniadanie
Maślankowy koktajl wypełniony owocami postawi na nogi nawet największego śpiocha. Borówki i brzoskwinie w połączeniu z maślanką, migdałami i odrobiną wyrazistego imbiru tworzą śniadanie idealne.
Czekociacha
Czekoladę lubi każdy, a ciasteczka czekoladowe na bazie maślanki pokochają wszyscy! Miękkie, delikatnie ciągnące i bajecznie pachnące. Ciekawe, kto zje najwięcej? :)