Makaronowe muszle
200 g makaronu muszli
450 g dyni piżmowej
śwież rozmaryn
1/4 łyżeczki suszonych płatków chili
1 ząbek czosnku
olej
1 łyżeczka masła
sól
1/3 szklanki maślanki
2 garstki świeżego jarmużu
250 g ricotty
400 ml pomidorów pokrojonych w puszce/passata pomidorowa
świeży rozmaryn
1 ząbek czosnku
sól
pieprz
Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją producenta na opakowaniu. Dynie kroimy w małą kostkę i przesmażamy na roztopionym maśle z odrobiną oleju do lekkiego zarumienienia. Tak przygotowaną dynie odstawiamy do ostygnięcia. W misce mieszamy maślankę razem z ricottą, dodajemy poszarpane liście jarmużu, przestudzoną dynie i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Tak powstałą masą faszerujemy muszle makaronowe. Na spód naczynia do zapiekania wylewamy passatę pomidorową, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, świeży rozmaryn, sól i pieprz do smaku, mieszamy całość. Następnie układamy nafaszerowane muszle makaronowe i na górę układamy liście jarmużu i kawałki dyni. Formę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez około 30-40 minut
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.