Łatwa rybka
600 g surowego łososia w 4 kawałkach
3 bulwy kopru włoskiego
1 duże zielone jabłko
garść listków mięty
60 g orzechów włoskich
oliwa z oliwek
sól, pieprz
4 plastry cytryny
Dresing:
200-250 ml Maślanki Mrągowskiej
sok z połowy cytryny
1/2 ząbka czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz do smaku
Rybę ułóż na blasze do pieczenia wyłożonej papierem. Skrop oliwą, dopraw solą, na każdy kawałek połóż plasterek cytryny. Wstaw na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 160°C. Czosnek bardzo drobno posiekaj i wymieszaj z pozostałymi składnikami dresingu. Odstaw. Koper włoski pokrój w cieniutkie plasterki. Jabłko pokrój w bardzo drobną kostkę. Koper i jabłka przełóż do miski, dodaj orzechy i miętę. Delikatnie wymieszaj. Sałatkę podawaj z rybą i dresingiem maślankowym.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.