Dla dzieci
40 minut
4 porcje
Łatwy
 
Czekociacha
Czekoladę lubi każdy, a ciasteczka czekoladowe na bazie maślanki pokochają wszyscy! Miękkie, delikatnie ciągnące i bajecznie pachnące. Ciekawe, kto zje najwięcej? :)
2/3 szklanki Maślanki Mrągowskiej Naturalnej
200 g mąki pszennej
60 g gorzkiego kakao
100 g posiekanej gorzkiej czekolady
200 g białego cukru
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
50 g rozpuszczonego masła
laska wanilii lub kilka kropel ekstraktu waniliowego
30 g posiekanych migdałów
Mąkę przesiej do miski, dodaj kakao, czekoladę, cukier, sodę, proszek i sól, wymieszaj. W drugiej misce połącz rozpuszczone masło i maślankę. Dodaj wanilię. Mokre składniki przelej do suchych i całość dokładnie wymieszaj do całkowitego połączenia. Na końcu dodaj posiekane migdały. Za pomocą łyżeczki nabieraj porcje ciasta i formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Porcje ciasta układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i delikatnie rozpłaszcz. Przygotowane ciasteczka piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 12-14 minut. Upieczone ciasteczka ostudź na kratce.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.
Pomysły dla dzieci
Dzień dobry truskawkowy
Jakie śniadanie, taki cały dzień. Zacznij go na słodko i różowo. Połączenie truskawek, wiórków kokosowych i maślanki to orzeźwienie, które rano przyda się każdemu.
Pan Placek z owocami
Szybkie placuszki na słodko to świetny pomysł na kolację dla najmłodszych. Szybkie i łatwe w przygotowaniu, pięknie się prezentują z dodatkiem owoców. Dzieciaki będą zachwycone i najedzone!
Leniwe ale dobre!
Kulinarne wspomnienie dzieciństwa w wersji bardziej wykwintnej – ze świeżymi malinami i ziarenkami wanilii w maślankowym sosie. Lato to doskonały czas na leniwe obiady. :)