Chaps i zjedzone
Domowe minipizze to świetny pomysł na rodzinne gotowanie! Każdy może wybrać swoje ulubione składniki i znowu poczuć się jak na włoskich wakacjach. Ta zabawa pójdzie dzieciom na zdrowie, szczególnie w sezonie jesienno-zimowym, kiedy ich odporność może być obniżona. Cukinia, szpinak, czy pomidory są bogate w witaminę C, a wszystkie warzywa działają oczyszczająco na organizm. Dodatek maślanki będzie źródłem naturalnych kultur bakterii probiotycznych.
315 g mąki pszennej
200 ml letniej wody
3 łyżki oliwy z oliwek
3/4 łyżeczki soli
1/2 łyżeczki cukru
25 g świeżych drożdży
200 ml letniej wody
olej rzepakowy
puszka pokrojonych pomidorów
dwa ząbki czosnku
świeża bazylia
oregano
szczypta cukru
sól i pieprz
oliwa z oliwek do smażenia
salami
mozzarella
oliwki
pomidorki koktajlowe
wędlina długodojrzewająca
mała cukinia
garstka liści szpinak baby
250 ml Maślanki Mrągowskiej
10 g świeżych liści bazylii
sól i pieprz
Piekarnik rozgrzej do 250°C. Przygotuj pastę pomidorową – do rondelka z odrobiną rozgrzanej oliwy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dołóż pomidory, dopraw szczyptą cukru, solą, pieprzem i odrobiną suszonego oregano. Gotuj na małym ogniu, aż pomidory nieco odparują. Do misy miksera wsyp mąkę, dodaj cukier i sól oraz oliwę. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie i dodaj do składników w misie. Wyrabiaj ciasto na wysokich obrotach, do czasu aż będzie sprężyste i miękkie. Następnie posmaruj jego wierzch odrobiną oliwy i odstaw do wyrastania w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wyrabiaj je jeszcze chwilę dłonią. Podziel na 8 porcji i każdy kawałek „rozciągnij” do wielkości dłoni. Każdą pizzerki posmaruj pastą pomidorową, a następnie ułóż na wierzchu dodatki - salami, pokrojone oliwki, pomidorki koktajlowe, wędlinę, kawałki mozzarelli oraz plasterki cukinii. Pizzerki piecz przez około 10 minut. Podawaj skropione sosem, który przygotujesz miksując maślankę z listkami świeżej bazylii i przyprawiając solą i pieprzem.
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.