Bananowe
1 szklanka brązowego ryżu
400 ml mleczka kokosowego
2 i 1/2 szklanki mleka
3 łyki cukru
2 banany
wiórki kokosowe/chipsy kokosowe
1 łyżka masła
 
1/4 szklanki maślanki
6 łyżek mascarpone
laska wanilii
2 łyżeczki brązowego cukru
Brązowy ryż wsypujemy na sitko i przepłukujemy pod wodą. Mleczko kokosowe wlewamy do garnuszka razem z jedną szklanką mleka i doprowadzamy do zagotowania, następnie wsypujemy ryż i gotujemy na średnim ogniu. Ryż w garnuszku często mieszamy i w miarę ubywania mleka uzupełniamy jego ilość, gdy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego cukier. Pod koniec gotowania ryżu na patelni roztapiamy łyżkę masła i odrobinę oleju, dodajemy pokrojonego na plasterki banana i smażymy z obu stron do lekkiego zrumienienia (przy przewracaniu na drugą stronę należy uważać bo mogą się rozpadać).   Tuż przed podaniem mieszamy maślankę z serkiem mascarpone, dodajemy połowę laski wanilii – całość mieszamy tak aby powstał gęsty krem.   Ryż nakładamy do miseczek, następnie dokładamy plasterki bananów i krem maślankowy. Całość dekorujemy chipsami z kokosa lub wiórkami kokosowymi..
Udostępnij na:
Na szybko
Maślanka Mrągowska Naturalna
Od niej wszystko się zaczyna. Doskonale komponuje się w zimnych koktajlach, daniach wytrawnych i zupach. Wspaniale smakuje też solo, zimna i orzeźwiająca, najlepiej gasi pragnienie w upalne dni.